Gepost op

Wat is pastel?

Wat is pastel?

Al eeuwen wordt pastel gebruikt voor het schilderen van portretten, maar wat is pastel?

Bij olieverf worden de pigmenten met olie gewreven om de pigmenten te binden en om daarna verder te kunnen verwerken. Olie is hierbij dus het bindmiddel, maar wat is nu eigenlijk pastel? Bij pastel wordt datzelfde pigment niet met olie gebonden maar met Arabische gom of een soortgelijk product. Hierdoor ontstaat niet een vloeibare vorm als bij verf, maar een vaste vorm als bij krijt. De pigmenten zijn bij pastel dezelfde als bij olieverf en dus van dezelfde kwaliteit. Het resultaat is een harde of zachte pastel waarmee prachtige, heldere kleuren worden bereikt. De kleuren blijven op het schilderij mooi helder omdat er geen vergeling plaatsvindt als bij olieverf. Portretten van honderden jaren oud zijn nog steeds prachtig van kleur.

zelfportet in pastel 1776
Zelfportret in pastel van Jean-Baptiste Siméon Chardin Uit 1776

Een ander voordeel is dat een schildering in pastel geen droogtijd vereist; een schilderij in pastel is direct klaar, terwijl een olieverfschilderij 4 tot 6 maanden moet drogen en dan gevernist moet worden.
Als ondergrond wordt bij pastel een speciaal papier gebruikt. Vroeger werd veel perkament gebruikt, maar tegenwoordig is de beste ondergrond een papiersoort dat Pastelmat heet, een product van Clairefontaine. Ik maak mijn portretten en landschappen in pastel op deze ondergrond. Voor de bescherming van het pastelschilderij wordt altijd een lijst met glas gebruikt. Het beste glas is museumglas dat bescherming biedt tegen uv-straling en, door de speciale coating, niet spiegelt. Al mijn werken worden geleverd met dit glas.

Een beroemde schilder die in pastel werkte is Edgar Degas (1843 – 1917). Zijn danseressen zijn wereldberoemd geworden.